Om platserna där vår populäraste idrott har utövats inom ramen för Allsvenskan, och förändringen av samhället runtomkring.

Vi som skriver den här bloggen är intresserade av två saker: Fotboll och stadsplanering. Den ena företeelsen är ett tydligt och välbekant skådespel som utspelar sig på en fyrkantig gräsplätt, ibland rentav på något som kallas en ”arena”. Den andra företeelsen är desto mer otydlig, utspridd över tid, full av motstridiga intressen och aktörer, både politisk och full av hård fakta.

Och ändå. Någonstans möts dessa företeelser, och det är på vallen – eller arenan. På dess läktare, eller någonstans runtomkring, utanför, ovanför den. När sporten är det som formar och påverkar en stad, när en stads stjärnor mer eller mindre indirekt medverkar till att omforma och utveckla staden. Och konkurrera med andra städer. Och teckna dollargrin i fejset på byggherrar, sponsorer och en och annan landshövding.

Det här är vår berättelse om de platser där det sparkats allsvensk boll och hur de förändrats efter människans behov, förväntningar och nycker. Platsen är därför central, så är också människan – sedan kommer bollen in från sidan som ett inkast och ger det hela en tredje dimension. Utan bollar… inga fotbollsarenor.

Alla de platser dit den allsvenska fotbollen kommit under sin snart 90-åriga resa runt vårt avlånga land.

Det här är en hyllning till både våra mest berömda fotbollsarenor men också de som fallit i glömska och befinner sig långt från de moderna strålkastarnas ljus. Idag står även många av de ännu välkända arenorna med nya riktlinjer och krav från fans, klubbar, näringsliv och i slutändan Svenska fotbollsförbundet inför stora förändringar. Vi vill därför passa på att uppleva de historiska spår efter allsvenskt spel som fortfarande finns spridda över landet innan de försvinner eller omdanas för att passa det moderna samhället. Eller som Falkenbergs FF:s fans formulerat det lite tvetydigt på en av sina banderoller: Mot den moderna fotbollen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: